marți, 22 iunie 2010

Sa fie oare doar marketing?

Imi spunea un prieten, marketer convins, ca toata industria asta cosmetica este doar un vis care vinde bine! De fapt, nu avem nevoie de toate aceste "spoieli" pentru a fi frumoase si ca s-a creat artificial nevoia cosmeticelor. Asa cum bine stim, satisfacerea unei nevoi, atrage dupa ea o alta nevoie. Asta inseamna: nevoia unui demachiant aduce dupa sine nevoia unei lotiuni tonice, urmata de nevoia cremei de fata, de ochi, urmate de fdt, pudra... si cercul niciodata nu se inchide.
So? Are dreptate?
Eu ma simt completa, curata si frumoasa doar dupa folosirea intregului arsenal de beauty.

13 comentarii:

MooNy spunea...

Este si marketing, insa nu totul e obligatoriu, trebuie sa stii unde trebuie sa te opresti cu "necesarele".
Tonicul este necesar in general pentru persoanele cu ten gras, pentru ceilalti se poate face si in casa.
Daca de ex X are un ten frumos, de ce s-ar intinde la toata seria de cosmeticale cand are nevoie de o hidratare, un blush, mascara si ruj/luciu de buze?
Daca ai ten acneic, de ce sa te chinui cu zânspe produse ca sa acoperi cand investitia trebuie facuta in tratament si abia apoi in mascarea ramasitelor.
Treaba e ca multe fete sunt atat de curioase auzind despre produse minune ca nu se mai opresc din cumparat. Mereu gandul cu "dar daca...".
Dar daca as folosi un toner ar face o diferenta? Dar daca as lua 2 rimeluri cu efecte diferite ar face genele mai lungi? Dar daca as lua cateva creme de corp ca sa miros altfel zilnic? Si apoi se umple dulapul, expira si raman jumate nefolosite...

Producatorii stiu sa atace cu marketingul, dar multe fete nu se apara cu creierul :)

Ana-Maria spunea...

Hihihi. Cata dreptate ai!
Eu, de vreo doi ani - poate e vorba de criza varstei ;)) - nu ma pot lauda cu un ten f curat..., dar am invatat ca mai bine investesc in vizite la dermatolog si in tratamente decat in tone de make-up. :)
Ii spuneam Monicai intr-un comm la un post, ce inseamna pentru mine make-up: fdt, blush si mascara. Atat. :) Daca as avea tenul curat as renunta cu muuuulta placere la fdt.

MooNy spunea...

Fetele mereu vor investi bani si timp in cosmetice, rar sunt cele care nu sunt interesate. Problema e ca mult dintre ele nu stiu deloc sa se opreasca. De aceea cand vreau sa im cumpar ceva, ma gandesc de cateva ori: chiar am nevoie de asta? Mai am nevoie de inca o crema? Inca un fard?
Azi de exemplu mi-am inlocuit nuantele aurii din paleta de 120 (care sunt in curs de terminare). Daca vreau alte culori, ma gandesc mereu: chiar am nevoie sa imi iau nuanta nu-stiu-care?

Nici eu n-am ten curat, de 2 ani ma chinui cu masti cu aspirina si am reusit intr-un final sa ajung undeva acceptabil. Totusi, fdtul il amestec cu crema de fata sa il fac mult mai diafan, pudra si blush pentru fata. La ochi, ma distrez cum vreau, de la natural la culori nebune.

In concluzie, cu totii ar trebui sa ne punem aceeasi intrebare, cand cumparam absolut orice: chiar am nevoie de asta?
Abia astunci strategia de marketing va fi infranta :)

Ana-Maria spunea...

Eu sunt tot un marketer la origini. ;;) Asa ca stiu fff bine cum te poate duce marketingul de nas. :P Dar da, trebuie sa stim sa ne oprim atunci cand e cazul.
Mie mi-e greu sa ma opresc in ceea ce priveste hainele. :D Ffff des mi se intampla sa cad prada unei noi perechi de pantofi, unui nou sacou... sau o pereche de jensi... o rochie... Am dulapul plin si cu toate acestea... mereu ma vait... :( Deseori ma abtin sa intru in magazine pentru ca de fiecare data plec cu ceva acasa. :P

Ana-Maria spunea...

Si... spuneai ceva de masti cu aspirina? :) E prima data cand aud de asa ceva... Detalii! :D

MooNy spunea...

Seeeee iau:
-"doo" bucati de aspirina
-una bucata antibiotic slab si ieftin (sumetrolim de exemplu)
-jumatate de lingurita de apa incat sa dizolve pastilele
-gel de aloe/miere(daca supoti)/crema pe baza de apa - ceva sa lege crema de pastile cu apa.

Se aplica de maxim 2 ori pe saptamana, seara, altfel trebuie purtat ziua un SPF urias.
Atentie mare daca ai tenul extremd e sensibil, e posibil sa il usuce sau sa il sensibilizeze pe termen scurt.
De la varsta de 13 ani am avut o acnee urata combinata cu stoarcerea cosurilork, creand o retetea de cosuri nege, galbene si cicatrici urate si inchise la culoare.
Anul asta e primul an in care pot s azic ca sunt fericita cu ce am :)

Ah, plus masca cu albus de ou si hartie igienica despre care am scris pe blog :)

Ana-Maria spunea...

>:D< :* Multumesc si ma bucur enorm pentru ca ai reusit sa ai un ten frumos.
Eu nu am avut niciodata probleme grave cu tenul... insa de ceva vreme a inceput sa o ia razna. :(
Am sa apelez la masca cu aspirina pe zona cu probleme.
O sa iti rasfoiesc blogul si ti-l adaug in lista mea. ;)

MooNy spunea...

Multumesc, si tu erai "programata" sa ajungi azi in blogroll :)

Ana-Maria spunea...

:P

monica_s23 spunea...

Si eu sunt de acord cu Moony. Din pacate ne cream singuri nevoi sau ne sunt induse anumite nevoi de oamenii de marketing care ne fac sa consumam produse in exces, peste cele de care avem stricta nevoie. De exemplu primer-ul (mie mi se pare un produs total inutil, care nu isi are locul pe fata mea, dar de..daca consumatoarele sunt nemultumite de faptul ca nu sta un fard 24 de ore pe pleoape, le rezolvam..scoatem un nou produs). O alta chestie de care am putea sa ne lipsim in machiajul zilnic ar fi corectorul si fondul de ten..sunt de acord cu tine Ana-Maria..un dermatolog si cateva vizite la ginecolog pot face minuni din tenul unei persoane..iti spun in cunostinta de cauza..

In concluzie peste 60% din industria cosmetica reprezinta marketing, restul necesitate.

Ana-Maria spunea...

@monica: Din pacate, eu nu ma pot debarasa de fdt acum, poate peste cateva luni... :(

MooNy spunea...

@monica_s23 - primerele trebuie privite din mai multe directii:
-primerele de fata - de obicei contin silicon pentru a umple liniile fine si ca fondul de ten sa adere si sa nu mai faca "riduri". INSA, acestea ar trebui folosite pentru sedinte foto, nunti, etc, cand ai nevoie nu de putere de acoperire si de stationare (ca sa zic asa), de aspect placut in fotografii si fata in fata. Pentru zi de zi, un primer este considerat cam orice produs (crema, lotiune, gel) hidratant.

- primere pentru pleoape - primer nu inseamna neaparat substanta aia formulata special pe care scrie PRIMER. Primer inseamna "grund", un fel de BAZA pe care se va atasa produsul final (ca si lavabila, dai cu amorsa ca sa se lipeasca). PRimer pentru plaeoape poate fi de exemplu putin baton corector. Dar si formula speciala. Oricare dintre acestea doua asigura ca fardul nu se va strange in pliul ochiului, nu va disparea treptat pe timpul zilei si ca vei obtine culoarea reala la aplicare. Asa ca un primer nu este asa inutil pentru farduri.

- corector/fond de ten - pentru persoanele cu alergie la SPF, un strat de fond de ten e cam tot ce ii poate proteja. Un fond de ten aplicat corect apara de intemperii (soare, frig), acopera roseata sau petele pigmentare, etc. Si un fond de ten nu inseamna aplicare urata. Eu il combin in proportie de 1:1 cu crema matifianta hidratanta ca sa obtin doar o uniformizare a tenului, sa am un canvas pe care pot lucra. Pe care blushul poate adera. De fond de ten se pot lipsi persoanele care intr-adevar au un ten perfect, insa la cantitatea de poluare la care suntem expusi... mai greu.

Ana-Maria spunea...

Foarte frumos spuns, MooNy!
XOXO